Bulevar Kralja Aleksandra 507/a
11000 Beograd
+381 11 4899 080

Pečena šunka

Sastojci:
  • manja sveža Å¡unka, do 2 kg ili komad Å¡unke
  • 1 l belog vina
  • 2.5 dl mleka
  • so i biber
  • nekoliko listića žalfije
  • prstohvat ruzmarina
  • 6oo gr. maslaca
Priprema:
Šunku zalijte vinom i marinirajte 2 dana na hladnom. Osušite je pa je propržite na maslacu da sa svih strana dobije boju. Posolite i zabiberite, pospite listićima ruzmarina i žalfije i prelijte mlekom. Pecite u pećnici na laganoj vatri oko jedan sat za svaki kilogram mesa. Pečeno izvadite iz pećnice, umak od pečenja kuvajte još desetak minuta, procedite i prelijte preko narezanog mesa.

Saveti

Kada meso ili povrće želite peći u aluminijumskoj foliji, stavite ga na sjajniju stranu, a onda krajeve pažljivo savijte da ne iscuri sok u toku peÄ?enja.
Korica na pečenom kiselom testu biće lepša ako je premažete umućenim žumancetom ili belancetom umućenim sa kašikom mleka i na vrh noža soli.
Mleveno meso biće vazdušastije, ako se pomeša sa nemasnim krem sirom, umesto sa prezlama ili hlebom.
Džigerica će biti mekÅ¡a i ukusnija ako se na svako parÄ?e pre prženja sipa po nekoliko kapi vinskog sirćeta. Ne treba je soliti pre prženja, nego posle, jer će biti žilava.
Pileće meso imaće hrskavu koricu ako se tokom peÄ?enja preliva limunovim sokom razblaženim u malo vode.
Meso za roÅ¡tilj ne sme biti tek izvadjeno iz frižidera, jer se može dogoditi da iznutra ostane hladno. Namirnice treba da budu sobne temperature. Pre peÄ?enja na roÅ¡tilju, meso mora biti sasvim suvo, bez vlage, a dobro je da se malo premaže uljem. Soliti i biberiti treba ga tek kada je gotovo sasvim peÄ?eno, jer so izvlaÄ?i vodu, pa bi iz mesa iscurio sok, a zapeÄ?en biber ima neprijatan ukus i miris.
Ako vam je sok od peÄ?enja malo pregoreo i ima gorak ukus, izvadite meso iz posude, sok prospite, umesto njega ulijte malo supe od kocke, dodajte nekoliko kaÅ¡ika vina, vratite meso u ovu teÄ?nost i nastavite peÄ?enje koliko je potrebno da meso omekÅ¡a.
Kad pečete meso koje je dugo stajalo u zamrzivaču stavite pored njega nekoliko kriški korena celera i pecite zajedno. Tako će meso biti ukusnije.
Soku od pečenja možete dodati malo kisele pavlake, pa ćete dobiti ukusan preliv za kuvan krompir, pirina�? ili rezance.
Da bi pečenje bilo sočnije, treba u pleh u kome se pe�?e staviti rešetku, tako da meso ne leži neposredno u masnoći. Para dopire sa svih strana i doprinosi da meso lepo omekša i bude so�?no.

Specijalna ponuda

    Poručite u našim radnjama:
  • rolovanu svinjsku plećku
  • rolovan svinjski vrat
  • rolovano ćureće belo meso
ili nešto drugo po Vašoj želji, po povoljnoj ceni.
 


BIOMES
Preduzeće za proizvodnju i promet mesa i prerađevina d.o.o
BEOGRAD
Bulevar Kralja Aleksandra 507a
PIB 100382644
mat.broj 17059262
t.r. 190-1610-7

Garancija kvaliteta

Garancija ispravnosti hrane