Saveti
Kada meso ili povrće želite peći u aluminijumskoj foliji, stavite ga na sjajniju stranu, a onda krajeve pažljivo savijte da ne iscuri sok u toku pe?enja.
Korica na pečenom kiselom testu biće lepša ako je premažete umućenim žumancetom ili belancetom umućenim sa kašikom mleka i na vrh noža soli.
Mleveno meso biće vazdušastije, ako se pomeša sa nemasnim krem sirom, umesto sa prezlama ili hlebom.
Džigerica će biti mekša i ukusnija ako se na svako par?e pre prženja sipa po nekoliko kapi vinskog sirćeta. Ne treba je soliti pre prženja, nego posle, jer će biti žilava.
Pileće meso imaće hrskavu koricu ako se tokom pe?enja preliva limunovim sokom razblaženim u malo vode.
Meso za roštilj ne sme biti tek izvadjeno iz frižidera, jer se može dogoditi da iznutra ostane hladno. Namirnice treba da budu sobne temperature. Pre pe?enja na roštilju, meso mora biti sasvim suvo, bez vlage, a dobro je da se malo premaže uljem. Soliti i biberiti treba ga tek kada je gotovo sasvim pe?eno, jer so izvla?i vodu, pa bi iz mesa iscurio sok, a zape?en biber ima neprijatan ukus i miris.
Ako vam je sok od pe?enja malo pregoreo i ima gorak ukus, izvadite meso iz posude, sok prospite, umesto njega ulijte malo supe od kocke, dodajte nekoliko kašika vina, vratite meso u ovu te?nost i nastavite pe?enje koliko je potrebno da meso omekša.
Kad pečete meso koje je dugo stajalo u zamrzivaču stavite pored njega nekoliko kriški korena celera i pecite zajedno. Tako će meso biti ukusnije.
Soku od pečenja možete dodati malo kisele pavlake, pa ćete dobiti ukusan preliv za kuvan krompir, pirina�? ili rezance.
Da bi pečenje bilo sočnije, treba u pleh u kome se pe�?e staviti rešetku, tako da meso ne leži neposredno u masnoći. Para dopire sa svih strana i doprinosi da meso lepo omekša i bude so�?no.
Specijalna ponuda
Poručite u našim radnjama:
- rolovanu svinjsku plećku
- rolovan svinjski vrat
- rolovano ćureće belo meso
ili nešto drugo po Vašoj želji, po povoljnoj ceni.
|